Barstol i trä eller metall

Barstolar tillverkas numera i massvis med olika material, vilket är trevligt, då alla inte använder barstolar för det traditionella användningsområdet som de en gång hade, dvs. vid en hemmabar. Alla material är dock inte lika bra, så oavsett vad man tänkt använda barstolarna till, bör man tänka igenom vilket material man bör välja på stolarna.

 

De två vanligaste materialen, som allra flesta barstolar tillverkas i, är trä och metall, så de allra flesta köpare av barstolar väljer mellan dessa två material. Vi tänkte därför kort sammanfatta vad man egentligen bör tänka på när man står i valet och kvalet mellan dessa två material:

 

Trä åldras snyggt

Detta gör inte metall på samma sätt, vilket gör att det kan anses vara en sämre långsiktig investering än om man satsar på barstolar i trä, som rätt hanterat bara blir snyggare med åren (åtminstone vissa träslag). Är din plan att kunna ha barstolarna du skaffar så länge som det bara går, rekommenderar vi därför att du satsar på trä istället för på metall som material.

 

Men trä är ömtåligt

Trä i sitt naturliga tillstånd är dock inte det mest tåliga och slitstarka materialet, då bland annat repor, fläckar och annat lätt syns på det, om trät inte har behandlats på något vis innan barstolarna tas i bruk. Metall är i regel inte lika ömtåligt, så vet man att man har en livsstil där stolarna lätt kan repas, få fläckar och liknande, är metall i regel ett bättre val, åtminstone om man vill att stolarna ska se så nya och snygga ut så länge som det bara går.

 

Trä kan behandlas

Väljer man att skaffa barstolar i trä kan dessa dock behandlas på olika sätt, för att göra dem mer tåliga. T.ex. kan stolarna målas, betsas eller lackas. De kommer fortfarande inte att vara lika tåliga som metallstolar, men detta förbättrar tåligheten en hel del, och det ger dig även möjligheten att göra behandlingen igen, om detta skulle behövas. När stolarna börjar se slitna ut efter att du målat dem, kan du ju alltid måla om dem, för att fräscha upp dem igen när du vill.

 

Metallstolar är lättare

De upplevs ofta som nättare också, och är på grund av sin lätthet lättare att flytta på mm. Är detta, samt att man vill att området där barstolarna ska ställas ska upplevas som så luftigt som möjligt, något som är viktigt i sammanhanget, är därför metallstolar de bästa valet.

 

Metallstolar kan vara billigare än stolar i äkta trä

Det tillverkas förvisso ”trästolar” av barsnitt i olika konstgjorda material också, men de flesta barstolar i trä är gjorda av äkta trä, vilket brukar göra att de är dyrare än barstolar tillverkade av metall. Har man en mindre budget, kan det därför vara nödvändigt att rikta in sig främst på metallstolar, av kostnadsskäl.